FACULTATEA DE DESIGN

Importanța inteligenței emoționale în stabilirea relațiilor armonioase între colegi, profesori și studenți

Pe 15 noiembrie, la invitația conf. univ., dr. Marcela IROVAN, șef Departament Design și Tehnologii în Textile, doamna Elena GOGOI, lectoră universitară în cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, a organizat o masă rotundă cu cadrele didactice din cadrul Facultății Design  despre „Inteligența emoțională – cheia soluționării conflictelor”. Evenimentul a adus în prim-plan o discuție profundă despre rolul și impactul emoțiilor în soluționarea conflictelor, subliniind importanța inteligenței emoționale în stabilirea unor relații frumoase între colegi, profesori și studenți.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate tehnici de comunicare menite să consolideze relațiile în mediul academic, atât între colegi, profesori și studenți, cât și între studenți și studenți. Un aspect esențial evidențiat de către doamna Elena GOGOI a fost empatia și asertivitatea în comunicare. Aceste abilități nu numai că facilitează o înțelegere mai profundă a celorlalți, dar contribuie și la crearea unui climat de încredere și respect reciproc.

Printre conceptele abordate s-a numărat și „semaforul emoțiilor” – un instrument eficient în gestionarea și exprimarea adecvată a sentimentelor. Prin învățarea să recunoaștem și să comunicăm eficient emoțiile noastre, se creează o platformă pentru stabilirea unor relații sănătoase și constructive.

De asemenea, a fost simplificată funcția celor 3 segmente ale creierului uman, fiind explicată, într-o manieră foarte simplă, dar profesionistă, funcția reactivă și de apărare a creierului reptilian și rolul creierului mamifer în escaladarea situațiilor de conflict. Un alt punct de accent a fost acordat neocortexului, partea creierului responsabilă de gândirea rațională și luarea deciziilor. A fost subliniată importanța acordării timpului necesar pentru ca neocortexul să intervină, să evalueze situația și să medieze conflictele interne. Acest lucru nu permite să fim mai ponderați în reacții, să ne exprimăm cu mai multă claritate și să găsim soluții mai constructive.

În concluzie, sesiunea moderată de doamna Elenei GOGOI a oferit o perspectivă extinsă asupra inteligenței emoționale și a relevanței în contextul relațiilor academice. Îmbunătățirea abilităților de comunicare, dezvoltarea empatiei și conștientizarea modului în care emoțiile influențează comportamentul pot contribui semnificativ la stabilitatea unor relații frumoase, promovând un mediu academic pozitiv și stimulativ.