Dezvoltarea unui program axat pe schimbul de experiență în domeniul dezvoltării sustenabilității energetice a deschis noi orizonturi de colaborare pentru Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA din București (UNST-PB), acestea materializându-se de curând prin Implementarea sistemului WEDISTRICT la UTM.
Unul dintre promotorii acestui important vector al colaborării dintre cele două instituții este prof. univ., dr. hab. Mihai SĂNDULEAC de la Facultatea de Energetică a Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA din București, România (UNST-PB), care, în cadrul numeroaselor sale vizite la UTM, a contribuit la realizarea și diseminarea transferului de tehnologie în cadrul proiectului European H2020 WEDISTRICT. Aceste eforturi s-au încununat cu instalarea unor echipamente performante de măsurare și monitorizare a consumului de energie electrică în timp real în blocul de studii nr. 6 al UTM, în care își are sediul Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi (Aula 6-2), precum și în Parcul muzeu al tehnicii în aer liber al Universității Tehnice a Moldovei.
Această importantă realizare reprezintă o derivată semnificativă a colaborării dintre cele două instituții, în cadrul căreia, alături de reputatul profesor Mihai SĂNDULEAC, și-a spus cuvântul și experiența excepționalei echipe a UTM care a avut un rol central în fundamentarea și implementarea acestui sistem inovator unic. Printre membrii cheie ai acestei remarcabile echipe se numără acad. Ion BOSTAN; conf. univ. Valeriu PODBORSCHI; dr., lect. univ. Cristina EFREMOV; inginerul Gheorghe DEMIAN; inginerul în electronică și comunicații Artiom NAZARI; energeticianul-șef Marcel JOSANU și inginerul coordonator Alexei UZUN.
Într-o săptămână marcată de muncă intensă, perseverență și pasiune, au fost instalate și puse în funcțiune puncte de măsurare ale sistemului local SCADA, proiectat și dezvoltat de către echipa UNST-PB în vederea monitorizării consumului, dar și a producției locale de energie electrică la UTM, contribuindu-se astfel la consolidarea rezilienței energetice a sistemului local în cazul întreruperilor din rețeaua principală.
Cu sprijinul deplin și necondiționat al Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA din București, au fost utilizate contoare inteligente pentru colectarea datelor, procesate ulterior cu ajutorul microcalculatoarelor bazate pe sistemul de operare Linux. Aceste dispozitive IoT (Internet of Things) au facilitat transferul securizat al datelor, utilizând tehnologii securizate, adaptate pentru comunicarea online. Valorile energetice au fost validate prin simulări, iar comunicarea a fost realizată prin rețeaua Ethernet a UTM, asigurând conectivitatea microcalculatoarelor SBC locale de tip Raspberry Pi 4B.
Implementarea sistemului de măsurare și monitorizare în timp real a energiei electrice la Universitatea Tehnică a Moldovei permite replicarea facilă a componentelor-cheie ale demonstratorului WEDISTRICT din cadrul UNST-PB. Această inițiativă aduce multe avantaje, precum:
- Crearea serviciilor energetice durabile pentru comunitatea universitară;
- Utilizarea unei infrastructuri performante;
- Asigurarea unui mediu de cercetare și învățământ de înaltă calitate;
- Implementarea unui sistem de monitorizare eficient pentru producția locală de energie electrică „verde”, inclusiv a sistemelor fotovoltaice;
- Utilizarea unui sistem SCADA open-source pentru gestionarea eficientă a energiei.
Această inițiativă are menirea de a promova dezvoltarea durabilă și eficiența energetică în cadrul UTM și UNST-PB, consolidând astfel colaborarea dintre cele două universități partenere.