Design și tehnologii poligrafice - FD

Viorica CAZAC

Șef de program
Conferențiar universitar
doctor în științe tehnice

Tel: +373 22 31-06-82
E-mail: viorica.cazac@dip.utm.md

Instruirea în cadrul programului de formare profesională la specialitatea „Design și tehnologii poligrafice” a demarat în anul 1999, cu înființarea Catedrei „Design și tehnologii poligrafice” în anul 2005. În anul 2019 la instituirea Departamentului Design și Tehnologii în Textile și Poligrafie catedra „Design și tehnologii poligrafice” fuzionează în componența departamentului în statutul de program de studiu la specialitatea „Design și tehnologii poligrafice”.

Instruirea în cadrul programului de formare profesională la specialitatea „Design și tehnologii poligrafice” a demarat în anul 1999, cu înființarea Catedrei „Design și tehnologii poligrafice” în anul 2005. În anul 2019 la instituirea Departamentului Design și Tehnologii în Textile și Poligrafie catedra „Design și tehnologii poligrafice” fuzionează în componența departamentului în statutul de program de studiu la specialitatea „Design și tehnologii poligrafice”.

Misiunea programului de formare profesională derivă din misiunea UTM:

  • educație și cercetare la un înalt standard de calitate pentru formarea specialiștilor capabili să lucreze în posturi manageriale și de cercetare atât pe plan național, cât și internațional;
  • formarea continuă a personalului didactic cât și promovarea manifestării pluralismului ideilor și opțiunilor academice, și a dialogului între toți membrii comunității universitare;
  • îmbunătățirea continuă a suportului didactic și logistic al programului prin asigurarea bazei materiale corespunzătoare pentru desfășurarea activităților de studii, dar și a condițiilor de muncă a cadrelor didactice;
  • consolidarea relațiilor cu mediul economic și cu instituțiile de învățământ cu programe de formare similare prin promovarea relațiilor de cooperare internațională și integrarea în spațiul european al învățământului superior și al cercetării;

În cadrul departamentul DTTP pentru asigurarea programului de studii „Design și tehnologii poligrafice” conform prevederilor planurilor de învățământ activează 16 cadre didactice, printre care: 7 conferențiari universitari, 5 lectori universitari, și 4 asistenți universitari.

Pe durata anilor de studii studenții în cadrul programelor de formare desfășoară stagii de practică realizate atât în cadrul atelierelor facultății cât și în cadrul  agențiilor de design și publicitate, editurilor și întreprinderilor poligrafice din Republica Moldova, dar și în cadrul instituțiilor de învățământ, departamentelor de cercetare, etc. Stagiile de practică sunt o componentă importantă a educației studenților care fortifică și ameliorează   integrarea studentului în mediul economic, în mediul de prestare a serviciilor prin prisma de pregătire profesională. Programele de formare profesională pentru toate trei cicluri/niveluri de studii se disting prin următoarele stagii de practică:

pentru ciclul I– STUDII SUPERIOARE DE LICENȚĂ

  • Practica artistică și de design-240 ore, 4 săptămâni
  • Practica de design și în producție-240 ore, 4 săptămâni
  • Practica de documentare pentru proiectul de licență-240 ore, 4 săptămâni

pentru ciclul II– STUDII SUPERIOARE DE MASTER (master științific)

  • Practica de cercetare și de elaborare a tezei de master – 840 de ore, 15 săptămâni

pentru ciclul III– STUDII SUPERIOARE/AVANSATE DE DOCTORAT

  • Program de cercetare științifică – 120 ECTS, 2 ani de pregătire pentru studenții-doctoranzi de la învățământul cu frecvență și 120 ECTS cu 3 ani de pregătire pentru studenții-doctoranzi de la învățământul cu frecvență  redusă.

Cadrele didactice din cadrul programelor de formare pentru ciclul I și ciclul II au elaborat numeroase lucrări metodice ce vizează domeniul tehnologiilor editoriale, fotografice și poligrafice, note de curs, culegeri de probleme, îndrumare metodice pentru realizarea lucrărilor practice și de laborator, proiectelor și lucrărilor de an.

Pentru asigurarea studiilor la programul DTP sunt dispuse spații moderne de instruire: săli de curs și laboratoare pentru realizarea lucrărilor practice și de laborator; ateliere de instruire artistică; laboratoare dotate cu mijloace și softuri computerizate specializate aplicate în domeniul designului grafic, editorial și tipografic, o bibliotecă și un fond metodic.

Cadrele didactice care asigura programul de studii colaborează fructuos cu colegii din instituțiile de învățământ superior de profil din țară și de peste hotare în următoarele direcții:

  • formare prin mobilitate academică în cadrul parteneriatelor europene în programul ERASMUS și a parteneriatelor cu unitățile economice;
  • stagii pentru cadrele didactice în vederea îmbunătățirii continue a activităților didactice, tehnico-ştiinţiifice;
  • organizarea bilaterală a seminarelor ştiinţifico-metodice, conferințelor şi simpozioanelor;
  • constituirea bilaterală a colectivelor de coautori ce ar activa asupra elaborării planurilor de învățământ, indicațiilor metodice privind realizarea lucrărilor practice, lucrărilor de laborator, suporturilor de curs, manualelor, monografiilor, publicațiilor științifice, lucrărilor științifice;
  • schimb de cadre didactice pentru ținerea cursurilor universitare;
  • implicări bilaterale în proiecte de dezvoltare internaționale specializate;
  • colaborări bilaterale studențești: participări la conferințe, concursuri, proiecte, delegații etc;
  • organizarea taberelor de creație bilaterale cu implicarea cadrelor didactice și a studenților.

În particular, merită a fi specificate relațiile de colaborare cu:

  • Universitatea Politehnica din București, România;
  • Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, România;
  • Universitatea Politehnică din Timișoara, România;
  • Academia de Poligrafie din Lvov, Ucraina;
  • Asociația Tipografilor „Transilvania”, România.

Şefi de catedră:

  • Elena Dumitru Gorea – născută la 25 noiembrie 1957 în satul Verejeni, raionul Teleneşti, unde în a.1975 a absolvit şcoala medie. Studii superioare: Universitatea de Stat, Chişinău, specialitatea „Bibliograf” (1975-’79); doctorat – Universitatea din Bucureşti, România (1992-95). În 1996 obţine titlul de Doctor în filologie. Din anul 1996 – în serviciul UTM; conferenţiar, şef de catedră în 1996-98.
  • Elena Arhip Musteaţă – născută la 08 ianuarie 1974 în oraşul Făleşti, unde a absolvit în a.1991 şcoala medie „M. Eminescu”. Studii superioare: Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”, Chişinău, specialitatea „Pedagogia artelor plastice şi decorative” (1992-97); doctorat – Academia de Ştiinţe a RM, Institutul Studiul Artelor; specialitatea „Arte plastice” (1997-2002). Din anul 1997 – în serviciul UTM; în perioada anilor 1998 -2004, 2006 – prezent – şef de catedră (în anul 2004-2006 și 2011-2012 funcţia de şef interimar al catedrei a exercitat-o Elena Victor Racceeva, lector superior la catedra nominalizată).

Potenţialul didactico-ştiinţific al catedrei include actualmente 13 persoane: 13 titulari, care, respectiv, deţin funcţiile:

  • şef de departament- 1 persoană
  • conferenţiar – 1 persoane
  • lector superior – 6 persoane
  • lector universitar – 1 persoană
  • asistent universitar – 4 persoane

Din anul 1999 la facultate sunt organizate studii de master la programul „Design vestimentar”; din 2009 – „Design vestimentar şi textil”.

În anii 2001-2003 8 cadre didactice ale catedrei au absolvit masterul la specialităţile „Design vestimentar” (7 persoane) şi „Pedagogia artelor plastice” (1 persoană).

Actualmente 3 lectori titulari ai catedrei efectuează studii postuniversitare de doctorat, alte 2 persoane au absolvit doctoratul, definitivând lucrările ştiinţifice pentru susţinere.

În prezent, colectivul catedrei este preocupat de majorarea calităţii şi eficienţei procesului de instruire la disciplinele pe care le asigură, de dezvoltarea designului vestimentar în vederea promovării şcolii autohtone în Republica Moldova, de crearea unui centru de design capabil să asigure elaborarea şi implementarea la un nivel calitativ înalt a noilor forme şi tehnologii de design-proiectare în Industria uşoară.

 

Din Activitate

Creativitatea ne deschide acea perspectivă asupra realității, care ne poate oferi, într-un mod armonios, gândire integră șI plenitudine a vieții.

FACULTATEA DE DESIGN

MADE BY COZLOVSCHI ALEXANDRU AND TUREȚCHI GABRIEL