FACULTATEA DE DESIGN

CALIGRAFIA – o incursiune în creativitatea studenților programului „Design și tehnologii poligrafice”

În contextul Zilei Mondiale a Scrisului de Mână, studenții Programului „Design și tehnologii poligrafice”, Departamentul Design Industrial și de Produs, Facultatea Design, Universitatea Tehnică a Moldovei au sărbătorit arta caligrafiei prin organizarea în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu” a expoziției de caligrafie cu sugestivul generic „Caligrafia – valențe estetice, simbolice și sanogenetice”.

Coordonată de conf. univ., dr. Viorica SCOBIOALĂ și asist. univ. Lucia ADĂSCĂLIȚA, expoziția de caligrafie a inclus o selecție de lucrări elaborate de studenții Nichita CLIM (gr. DTP-181), Nicoleta VASILIEV, Cristina MEREACRE, Iana CURTEVA, Maria GAFIIUC, Valeria BOBEA (gr. DTP-191), Jasmina IORDACHESCU, Ionela CECAN (gr. DTP-221), Iana PALADI (gr. DTP-222), Pavlina BURLACOVA, Ludmila MOLCOCEAN, Nichita CATÂNSUS, Anastasia GOSTENINA (gr. DTP-223), care le-au oferit participanților ocazia de a explora și aprecia diversitatea talentelor caligrafice, evidențiind importanța scrisului de mână într-o eră dominată de tehnologie.

Colecția de lucrări etalată reflectă abilitățile și deprinderile de reproducere caligrafică ale studenților. Aceștia au experimentat cu generarea de noi fonturi și au definit structuri compoziționale în spații plastice 2D și 3D. Lucrările prezintă jocuri de linii, forme statice sau dinamice, simetrice sau asimetrice, ilustrând creativitatea autorilor.

Fiecare lucrare abundă de semnificații simbolice și calități estetice stilistice. Prin intermediul caligrafiei, studenții au transmis mesaje și emoții, subliniind rolul esențial al scrisului de mână în exprimarea identității culturale și individuale, inclusiv prin fonturile elaborate, transformate în simboluri.

Un aspect important al expoziției a fost evidențierea valențelor sanogenetice ale practicării caligrafiei. Studiile anterioare au sugerat că scrierea de mână poate stimula activitatea cerebrală, îmbunătățind concentrarea și memoria. Participanții au explorat astfel nu doar aspectul estetic și simbolic al caligrafiei, ci și impactul sănătății mintale și fizice.

Expoziția „Caligrafia – valențe estetice, simbolice și sanogenetice” a întregit sărbătoarea scrisului de mână, constituind o oportunitate de a sublinia importanța continuării tradiției caligrafice într-o lume digitalizată, reprezentând în același timp o tendință a designului grafic pentru anul 2024, prin care conceptele pot fi personalizate, asigurându-le astfel autenticitatea. Studenții au dat dovadă nu doar pricepere artistică, ci și de capacitatea de a integra elemente estetice și simbolice într-un mod care să influențeze pozitiv starea de bine a celor care le explorează operele.